Onko nyt hyvä vai huono hetki myydä?

”Asuntomarkkinat ovat vilkastuneet. ””Käytettyjen asuntojen kauppa seisoo. ””Suuret asunnot eivät liiku.” ”Asuntojen hinnat ovat laskussa”. “Takkuaako asunnon myynti – alkaako kohta ostajan markkinat”

Asuntosijoittajalle tällaiset otsikot voivat olla mielenkiintoista luettavaa, mutta entä tavalliselle kodinomistajalle? Jossakin jokaisen on asuttava ja kotia ei voi mitata pelkästään rahassa. Sitä paitsi asunnon myynti ja muuttokin vievät rahaa, aikaa ja energiaa.

Useimmiten koti menee myyntiin asukkaidensa unelmien tai elämäntilanteen muuttumisen vuoksi. Yksi haluaa sisämaasta meren rannalle, toinen maalta kaupunkiin. Kolmas haluaa lisää tilaa lapsiluvun lisääntyessä, neljäs haluaa äkkiä eroon työläästä pihasta.

Otollisin hetki aloittaa asunnon myynti on silloin, kun kaikki kodin asukkaat kokevat kodin vaihtamisen kannaltaan mielekkääksi. Aina näin ei ole. Silti joskus on järkevää myydä, joskus jopa pakko.

Jos et osaa päättää, käynnistääkö asunnon myynti nyt vai myöhemmin vai unohtaako koko juttu,  vastaaminen seuraaviin kysymyksiin voi helpottaa.

Miksi asunnon myynti on ajatuksissasi?

Ohjaako myyntiä pakko, arjen sujuvuus vai unelma jostakin paremmasta? Pelkän vaihtelun vuoksi kotia tuskin kannattaa vaihtaa. Mikä nykyisessä kodissa ei enää palvele teitä? Mitä haluatte elämäänne lisää kodin myynnin myötä? Onko jotakin, mistä haluatte eroon?

Tarvitsetteko lisäneliöitä, mutta asuntojen hintojen lasku pelottaa?

Lisäneliöiden hankinta on sitä edullisempaa, mitä alempana asuntojen neliöhinnat ovat. Kuvitellanpa, että myyt omistamasi 50 m2 kerrostalo-asunnon ja ostat tilalle samankaltaisen kodin 75 neliöisenä. Jos molemmissa kaupoissa toteutunut neliöhinta on 3500€, maksat 25 lisäneliöstä välirahaa 87 500€. Jos neliöhinta olisikin ollut 4000€, joutuisit maksamaan välirahaa 100 000€.

Missä aiotte asua, kun koti on myyty?

Vaihdatteko kaupunginosaa tai kaupunkia vai pysyttekö samoilla kulmilla?Muutatteko vuokralle, alatteko rakentaa omaa taloa vai hankitteko uuden omistuskodin? Onko uusi koti jo löytynyt vai alatteko etsiä sitä samaan aikaan nykyisen kodin myynnin kanssa?

Väliaikainen vuokra-asunto voi kuulostaa paperilla helpolta, mutta se voi olla aika hankala ratkaisu perheelliselle. Muutto on yhtä työläs, muutat sitten omaan tai vuokralle ja harva jaksaa vaihtaa kotia puolen vuoden välein. Isoja hyväkuntoisia vuokra-asuntoja ei ole myöskään paljoa tarjolla.

Milloin haluaisitte muuttaa?

Onko tarve myydä asunto ja muuttaa akuutti vai joustaako aikataulunne tilanteen mukaan?

Muuttuuko muuton myötä lasten päiväkoti tai koulu? Jos kyllä, muutto kannattaa yrittää ajoittaa kesään tai lukukauden alkuun. Päiväkotipaikkaa voi olla vaikea saada halutusta päiväkodista kesken lukukautta. Lähikouluun pääsee kesken vuottakin, mutta lasten sopeutuminen uuteen luokkaan sujuu helpoiten, jos he pääsevät mukaan lukukauden alusta.

Kestääkö suunnitelmanne sen, että koti myydään heti tai että se ei mene kaupaksi puoleen vuoteen? Pääsääntö on, että mitä suurempi, syrjäisempi tai kalliimpi koti, sitä kauemmin sen myyntiin kannattaa varata aikaa. Aina on kuitenkin omakotitaloja, jotka viedään käsistä viikossa ja yksiöitä, joita kaupataan pitkään.

Milloin tarvitset myynnistä rahat?

Useimmat käyttävät kodin myynnistä saadut rahat uuden asunnon ostoon. Jos kuulutte heihin, onko teillä vanhasta kodista jäljellä pankkilainaa? Jos joudutte maksamaan uuden kodin käsirahan tai koko kauppasumman ennen kuin olette saaneet rahoja vanhasta, tarvitsette ns. välirahoituksen.

Voisiko vanhan kodin jättää myymättä (mutta muuttaa silti uuteen)?

Ennen 90-luvun alun lamaa monet suomalaiset ostivat ensin uuden kodin ja myivät sitten vasta vanhan eikä käynyt kuinkaan. Laman aikana kaikki muuttui. Korot olivat kaksinumeroisissa lukemissa, asuntojen hinnat romahtivat, työttömyys kasvoi. Pankkeja kaatui, konkurssit kukoistivat ja moni perhe joutui kahden asunnon loukkuun.

Viimeisen viidentoista vuoden aikana talous on heilahdellut, mutta korot ovat pysyneet alhaalla ja kaupunkiasuntojen hinnat ylhäällä. Pelko kahden asunnon loukusta on kuitenkin iskostunut syvästi suomalaisten mieliin. Harva ostaa uuden ennen kuin vanha on myymättä, vaikka varaakin olisi. Vielä harvempi miettii, että mitäs jos ostaisinkin uuden, mutta pitäisin myös tämän vanhan keskustahuoneiston ja pistäisin sen vuokralle. Etenkin suurten kaupunkien keskustan läheisyydessä olevien kerrostaloasuntojen kohdalla tätä vaihtoehtoa kannattaa harkita, jos lompakko ja pinna vaan kestää.

 

 

TallennaTallenna

TallennaTallenna

Print Friendly, PDF & Email
Tags:

Mitä mielessä?

Kysy KotiKylästä tai kerro, mistä tykkäät ja mitä voisimme tehdä paremmin. Vastaamme kysymyksiisi asap sähköpostilla. Terveisin KotiKylän Katja ja kumppanit

Lähettelen tätä paraikaa...

©Kotikylä 2018. KotiKylä haluaa tehdä kodinvaihdosta helpompaa, hauskempaa, turvallisempaa ja kustannustehokkaampaa.

KotiKyla.com Oy, y-tunnus 2884426-4

Hei. Kiva kun olet tullut KotiKylään. Parantaaksemme KotiKylän asiakaskokemusta seuraamme evästeiden avulla verkkosivustomme käyttöä. Voit jatkaa sivuston käyttöä turvallisesti. Piilota tämä ilmoitus

tai

Kirjaudu sisään tunnuksillasi

tai    

Unohditko kirjautumistietosi? Ei hätää.

tai

Create Account